Γενικές ερωτήσεις για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Στην εποχή μας, οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος, έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας, με περίπου το 80% των ενηλίκων στην Ευρώπη να εμφανίζει συμπτώματα καούρας, μετεωρισμού, δυσκοιλιότητας ή διάρροιας κάθε μήνα1

Πολλά από τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως το φούσκωμα, συνδέονται με τον τρόπο ζωής μας. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ο τρόπος με τον οποίο τρώμε, ακόμη και το άγχος, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Με ορισμένες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να καταπραΰνουμε ή και να προλάβουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα αποτελεσματικά, φυσικά ιαματικά σκευάσματα, που θεραπεύουν το αρχικό πρόβλημα και βοηθούν μακροπρόθεσμα στη διατήρηση της καλής υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι παρακάτω τροφές επηρεάζουν το κάθε άτομο διαφορετικά, αλλά προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις στο πεπτικό σύστημα:

 • Οι λιπαρές τροφές διασπώνται πιο δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό και παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του πεπτικού σωλήνα. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διέλευσης της τροφής και προκαλεί προβλήματα, όπως φούσκωμα, μετεωρισμό και δυσκοιλιότητα
 • Οι πικάντικες τροφές και οι τροφές με έντονη γεύση, όπως το σκόρδο ή το κρεμμύδι, ενδέχεται να προκαλούν διαταραχές στο πεπτικό σύστημα
 • Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, η κόλα, το τσάι και ορισμένα ανθρακούχα ποτά, ενισχύουν τα επίπεδα οξέων στο στομάχι και μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Τα ανθρακούχα ποτά γενικά προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά, γεγονός που μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα
 • Οι όξινες τροφές, όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, λάϊμ, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα
 • Οι τροφές βιομηχανικής επεξεργασίας, όπως το λευκό ψωμί ή ορισμένα έτοιμα γεύματα, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, διότι περιέχουν πολύ λίγες ή και καθόλου φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής μέσω του παχέος εντέρου σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, ενώ την επιβραδύνουν σε περίπτωση διάρροιας. Υπάρχουν δύο ειδών φυτικές ίνες, οι διαλυτές και οι μη διαλυτές. Η υγιής διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και τα δύο είδη φυτικών ινών. Τα συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη και των δύο ειδών φυτικών ινών.

Το πεπτικό σύστημα περιέχει αρκετά βακτήρια, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία, τα οποία ονομάζονται πρεβιοτικά. Δύο σημαντικά πρεβιοτικά είναι ο Λακτοβάκιλλος (Lactobacillus) και το Μπιφιδοβακτηρίδιο (Bifidobacterium). Τα πρεβιοτικά, όπως η Ινουλίνη, ενισχύουν τη φυσική ανάπτυξη των προβιοτικών. Τα συμπληρώματα διατροφής με πρεβιοτικά βοηθούν στη δημιουργία μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας. Τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία τα πρεβιοτικά έχουν μελετηθεί εις βάθος και τα συμπληρώματα διατροφής με προϊόντα που περιέχουν τα βακτήρια αυτά είναι ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Διατροφή

Αποφεύγοντας ορισμένες τροφές (βλ. παραπάνω), διευκολύνεται η λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ μπορεί και να ενισχυθεί με την επιλογή συγκεκριμένων τροφών . Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές έχουν θετική επίδραση στη διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, προωθώντας την με κανονικό ρυθμό, ώστε να μην επιταχύνεται η αποβολή της. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κατανάλωση άφθονου νερού. Επιπλέον, οι τροφές που βοηθούν σημαντικά την υγεία του πεπτικού συστήματος είναι οι εξής:

 • Μπανάνες, αλλά και φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα τους, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, καθώς η φλούδα του φρούτου έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • Λαχανικά που τρώγονται και με τη φλούδα τους, όπως πατάτες και καρότα.
 • Αγκινάρες και σπαράγγια
 • Λάχανο
 • Αβοκάντο
 • Ψωμί ολικής άλεσης
 • Ζυμαρικά ολικής άλεσης και αναποφλοίωτο ρύζι

Οι επιπλέον παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η υγιεινή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός γεύματος, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, καθώς και η αγορά τροφίμων από άγνωστα μέρη. Τα μικρόβια που προκαλούν διάρροια μεταφέρονται εύκολα, γι’ αυτό και είναι σημαντική η πλύση των χεριών, η προετοιμασία μαγειρέματος των τροφίμων και η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων και ποτών αμφιβόλου προελεύσεως.

Τρόπος ζωής

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την πέψη, προκαλώντας καούρες και φούσκωμα. Η σωματική άσκηση και η τακτική αύξηση των καρδιακών παλμών βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τη διέλευση των τροφών μέσω του εντέρου και ενισχύουν τη ροή του αίματος προς το πεπτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, το πεπτικό σύστημα παραμένει αποδοτικό και πλούσιο σε ένζυμα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των τροφών. Η αργή και προσεκτική κατανάλωση των γευμάτων βοηθάει το πεπτικό σύστημα, ώστε να χωνέψει το φαγητό και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Η ηρεμία είναι ένας ακόμα παράγοντας που βοηθάει το πεπτικό σύστημα και την ευεξία! Αν και στα λόγια φαίνεται ευκολότερο από ό,τι στην πράξη, είναι αλήθεια ότι το στρες και το άγχος έχουν άμεση επίπτωση στο πεπτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αποφεύγουμε καταστάσεις που μας στρεσάρουν, αλλά και να ζητάμε βοήθεια, αν νιώθουμε ιδιαίτερα αγχωμένοι.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του σώματός μας. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλείται γιατί αμελούμε να πάμε στην τουαλέτα. Αν «κρατιόμαστε» για μεγάλο χρονικό διάστημα, διατηρούμε τα κόπρανα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να αφαιρείται περισσότερο νερό και να γίνονται σκληρότερα, πιο στεγνά και, κατά συνέπεια, να δυσκολεύουν την αφόδευση.

Το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσουμε κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία είναι ένα λεπτομερές ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων και συμπτωμάτων για δύο περίπου εβδομάδες. Καταγράφουμε προσεκτικά τις τροφές που καταναλώνουμε και την ώρα πουτρώμε, καθώς και ποια συμπτώματα εμφανίζονται και σε ποια χρονική στιγμή μετά την κατανάλωση της δεδομένης τροφής. Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι σημαντικός για να εξακριβωθεί αν υποφέρουμε από αλλεργία ή δυσανεξία. Αν δείξουμε το ημερολόγιό στον ιατρό μας, θα μπορεί να διαγνώσει πιθανά προβλήματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ιατρό ή το φαρμακοποιό μας, είτε για να κάνουμε ορισμένες εξετάσεις και να εντοπίσουμε τυχόν αλλεργίες, είτε αν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποια δυσανεξία, προκειμένου να αποφύγουμε εντελώς συγκεκριμένα τρόφιμα για δύο εβδομάδες, πριν τα καταναλώσουμε εκ νέου σε μικρές ποσότητες. Όταν εντοπίσουμε τις τροφές που μας προκαλούν ανεπιθύμητα συμπτώματα, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη διατροφή μας ανάλογα.

Παλαιότερα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες θεωρούνταν η βασική τροφή κάθε γεύματος. Η «δαιμονοποίηση» των υδατανθράκων είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο και οφείλεται στην εύκολη απώλεια βάρους από άτομα που αφαιρούν εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι να αποφεύγουν να καταναλώνουν υδατάνθρακες, παρά τον βασικό ρόλο που παίζουν για τη διατροφική μας υγεία. Μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλεί μόνιμο αίσθημα πείνας, το οποίο συχνά οδηγεί σε τσιμπολόγημα ανθυγιεινών τροφών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη διατροφή περιορίζει την ποσότητα διατροφικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Αν εντοπίσουμε τις τροφές που μας προκαλούν φούσκωμα, μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους και, κατ’ ακολουθία, το φούσκωμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που διασπώνται εύκολα από τον οργανισμό, τις οποίες μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα γεύματά μας, όπως:

 • Ρύζι
 • Μαρούλι
 • Μπανάνες
 • Σταφύλια
 • Εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια)

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι, επίσης, ευεργετική. Ενώ μπορεί να μας δίνει την αίσθηση ότι επιδεινώνεται η πίεση σ’ ένα ήδη φουσκωμένο στομάχι, στην πραγματικότητα βοηθά το πεπτικό σύστημα να προωθήσει την τροφή και να μειώσει το αίσθημα φουσκώματος.

Ο φαρμακοποιός αποτελεί πολύτιμη πηγή συμβουλών και πληροφοριών και μπορεί να λύσει απορίες σχετικά μ’ ένα μεγάλο εύρος μη επειγόντων ιατρικών προβλημάτων. Εφόσον προκύψει ένα συνηθισμένο πεπτικό πρόβλημα, π.χ. δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, καούρες ή δυσπεψία, μπορούμε να απευθυνθούμε στο φαρμακοποιό, ο οποίος θα μπορέσει να μας συμβουλεύσει για την καλύτερη αντιμετώπισή του και για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Τα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα δεν αποτελούν συνήθως λόγο μεγάλης ανησυχίας και αντιμετωπίζονται με φυσικά ιαματικά σκευάσματα καλής ποιότητας και με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Εντούτοις, ορισμένα συμπτώματα ενδέχεται να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου σοβαρότερου υποκείμενου προβλήματος. Εάν, επομένως, παρουσιαστεί ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον ιατρό:

 • Ασυνήθιστο ή επίμονο στομαχικό άλγος
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Σημαντικά μεγαλύτερος ή μικρότερος αριθμός κενώσεων από ό,τι συνήθως, για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Συνεχές αίσθημα καύσου στην άνω κοιλιακή χώρα ή πίσω από το στέρνο
 • Ναυτία ή εμετός
 • Ξαφνική απώλεια βάρους

Επικοινωνήστε, επίσης, με τον ιατρό σας αν παρουσιάζετε ηπιότερα συμπτώματα για ιδιαίτερα παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από χρήση ιαματικών σκευασμάτων ή από αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα

Καούρες

Οι καούρες περιγράφονται ως δυσάρεστο αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι από πολύ ήπιος έως αρκετά δυσάρεστος και προκαλείται από τα στομαχικά οξέα που παλινδρομούν προς τον οισοφάγο. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει αίσθημα καύσου στο λαιμό, βήχα ή πόνο στο στήθος όταν σκύβουμε.

Η αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα της καούρας. Ορισμένες αγωγές δρουν ταχύτερα από άλλες, όπως σκευάσματα που καταπραΰνουν τον οισοφάγο και σταματούν γρήγορα τις καούρες.

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το αίσθημα καούρας επιδεινώνεται το βράδυ ή στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι, ευτυχώς, δυνατόν να αποφευχθούν.

Η κατανάλωση ενός πλούσιου βραδινού αποτελεί ένα συνηθισμένο γεγονός για πολλούς από μας, αλλά καλό είναι να προτιμήσουμε ένα μικρότερο και πιο ελαφρύ δείπνο, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες παλινδρόμησης στομαχικών οξέων στον οισοφάγο και τις καούρες. Η κατανάλωση δείπνου τρεις ώρες πριν πάμε για ύπνο θα δώσει στον οργανισμό μας τον απαραίτητο χρόνο να χωνέψει και το στομάχι μας να είναι άδειο όταν ξαπλώσουμε. Οι βραδινές και νυχτερινές καούρες προκαλούνται συχνά από τη στάση του σώματος. Όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι ή στον καναπέ ή γέρνουμε αναπαυτικά στην πολυθρόνα, βοηθάμε τη βαρύτητα να στείλει τα στομαχικά οξέα στο πάνω τμήμα του στομάχου και προς τον οισοφάγο. Προσπαθήστε να βρίσκεστε σε όρθια στάση κατά τη διάρκεια της χώνεψης και ανασηκώστε το «κεφάλι» του κρεβατιού σας, ώστε τα στομαχικά οξέα να παραμείνουν στο στομάχι, όπου ανήκουν, ώστε να απολαύσετε έναν ήρεμο ύπνο.

Δυσπεψία ονομάζονται τα συμπτώματα που προκαλούνται από πρόβλημα στο ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα (οισοφάγο, στομάχι και δωδεκαδάκτυλο). Συγκεκριμένα, η δυσπεψία προκαλείται από ερεθισμό λόγω οξέων και χαρακτηρίζεται από πόνο ή δυσφορία, ενώ συχνά εμφανίζεται μετά την κατανάλωση τροφής. Οι καούρες είναι ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της δυσπεψίας, μαζί με πόνο και δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα. Άλλα συμπτώματα δυσπεψίας είναι το φούσκωμα, το ρέψιμο, αίσθημα κορεσμού αμέσως μετά την κατανάλωση τροφής, αίσθημα ναυτίας και εμετός. Οι καούρες συμβαίνουν όταν τα στομαχικά οξέα παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, ο οποίος δεν έχει την εσωτερική προστασία του στομάχου, με αποτέλεσμα τα οξέα να ερεθίζουν την εσωτερική του στοιβάδα.

Η ΓΟΠ ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της καούρας. Ο όρος ΓΟΠ περιγράφει τη συχνή παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο, η οποία προκαλεί το αίσθημα καύσου που ονομάζουμε καούρες. Στα συμπτώματα της ΓΟΠ περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Παλινδρόμηση, όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν μέχρι το στόμα ή το πίσω τμήμα του λάρυγγα. Η παλινδρόμηση προκαλεί μια δυσάρεστη, ξινή γεύση στο άνω τμήμα του λάρυγγα ή στο πίσω μέρος του στόματος
 • Δυσκολία στην κατάποση

Ορισμένα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα της ΓΟΠ είναι τα εξής:

 • Λαρυγγίτιδα (φλεγμονή του λάρυγγα), η οποία προκαλεί πονόλαιμο και βραχνάδα
 • Επίμονος βήχας, ο οποίος συχνά επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Αίσθημα ναυτίας
 • Πόνος στο στήθος
 • Συριγμός στην αναπνοή
 • Τερηδόνα

Οι καούρες μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων υποκείμενων παθήσεων, μία εκ των οποίων είναι και το έλκος. Εντούτοις, οι καούρες ως μοναδικό σύμπτωμα είναι απίθανο να αποτελούν ένδειξη έλκους. Άλλα συμπτώματα του στομαχικού έλκους είναι τα εξής:

 • Αίσθημα καύσου στο άνω μέρος της κοιλιακής χώρας, ειδικά μεταξύ γευμάτων, νωρίς το πρωί ή μετά την κατανάλωση χυμού από πορτοκάλι, καφέ, οινοπνεύματος ή μετά τη λήψη ασπιρίνης.
 • Μέλαινες κενώσεις ή αίμα στα κόπρανα
 • Φούσκωμα
 • Ναυτία ή εμετός

Είναι πιθανότερο να πάσχετε από έλκος αν:

 • Έχετε μολυνθεί από το βακτηρίδιο H. Pyloriλικοβακτηρίδιο του πυλωρού)
 • Έχετε έχετε λάβει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό έλκους
 • Πάσχετε από κάποια άλλη ασθένεια, όπως νόσο του ήπατος, των νεφρών ή των πνευμόνων
 • Καταναλώνετε συστηματικά οινόπνευμα
 • Είστε άνω των 50 ετών

Δυσκοιλιότητα

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι οι λιγότερο συχνές κενώσεις από ό,τι συνήθως, τα σκληρά ή στεγνά κόπρανα και η δυσκολία κατά την αφόδευση. Όπως και με τη διάρροια, είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τις συνήθειές μας ως προς τις κενώσεις, για να καταλάβουμε αν πηγαίνουμε στην τουαλέτα λιγότερο συχνά.

Υπάρχουν διάφορα ιαματικά σκευάσματα, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της δυσκοιλιότητας. Αν δεν είναι εύκολο να συμπεριλάβουμε περισσότερες φυτικές ίνες στα γεύματά μας, ίσως να μας βοηθήσει η καθημερινή λήψη ενός σκευάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες για να προσθέσουμε όγκο στα απόβλητα των τροφών και να βοηθήσουμε τη διέλευσή τους στον γαστρεντερικού σωλήνα, ώστε το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί φυσιολογικά.

Ναι. Η διασύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου είναι ιδιαίτερα ισχυρή και, επομένως, το ψυχολογικό και συναισθηματικό άγχος παίζουν κάποιο ρόλο. Σωματικά, σφίγγουμε τους μύες περισσότερο όταν έχουμε άγχος, αλλά και τους μύες του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διέλευση της τροφής. Επίσης, όταν είμαστε αγχωμένοι συχνά αμελούμε το σώμα μας, δεν τρεφόμαστε σωστά, τρώμε γρήγορα και δεν βρίσκουμε χρόνο να πάμε στην τουαλέτα. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα και η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα προβλήματα για τους ηλικιωμένους, λόγω της αυξημένης καθιστικής ζωής, της μειωμένης κατανάλωσης υγρών και της αυξημένης ποσότητας φαρμάκων που πιθανώς παίρνουν. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους συγγενείς ή φίλους μας να αποφύγουν τη δυσκοιλιότητα, ενθαρρύνοντάς τους να γίνουν πιο δραστήριοι – ακόμη και κάνοντας μια μικρή βόλτα μαζί τους. Επιπλέον, μπορούμε να υπενθυμίζουμε την κατανάλωση υγρών, έχοντας δίπλα τους μια κανάτα νερού. Εκτός αυτού, ο φαρμακοποιός μας μπορεί να μας συστήσει ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών.

Διάρροια

Ο όρος διάρροια περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει συχνότερες κενώσεις από ό,τι συνήθως και/ή όταν τα κόπρανά του είναι μαλακά και υδαρή. Εάν έχετε περισσότερες από 3 κενώσεις την ημέρα, ενδέχεται να πάσχετε από διάρροια, αλλά είναι σημαντικό να εξετάσετε τις συνήθειές σας ως προς τις κενώσεις, για να καταλάβετε αν πηγαίνετε στην τουαλέτα συχνότερα.

Υπάρχουν διάφορα ιαματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της διάρροιας, που μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα με διαφορετικούς τρόπους. Συζητήστε με το φαρμακοποιό σας για την καλύτερη επιλογή που θα λύσει το πρόβλημά σας και φροντίστε να βρείτε μια θεραπευτική αγωγή που θα εξαλείψει την αιτία της διάρροιάς σας, ενώ ταυτόχρονα θα αναπληρώνει τα τους ηλεκτρολύτες που έχετε χάσει.

Εάν ακολουθήσετε σωστά τη θεραπευτική αγωγή για τη διάρροια, δεν κινδυνεύετε να πάθετε δυσκοιλιότητα. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια που υποφέρετε από διάρροια και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί αυτό θα αποτρέψει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θα προλάβει τη δυσκοιλιότητα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι ενήλικες παρουσιάζουν διάρροια για περίπου 2-4 ημέρες, ενώ τα παιδιά για λίγο μεγαλύτερο διάστημα 5-7 ημερών. Αν εσείς ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα μετά το πέρας αυτής της χρονικής περιόδου, ενδέχεται να έχετε υποστεί κάποια λοίμωξη που χρειάζεται ιατρική περίθαλψη και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Φούσκωμα και αέρια

Φούσκωμα είναι η αίσθηση ότι το στομάχι είναι ανυπόφορα γεμάτο. Τα άτομα που πάσχουν από φούσκωμα νιώθουν δυσφορία και πιθανώς πόνο στην κοιλιακή χώρα. Στην περίπτωση που το φούσκωμά σας οφείλεται σε αέρια, μπορεί να εμφανίσετε μετεωρισμό και ρέψιμο.

Το φούσκωμα ενδέχεται να είναι σύμπτωμα διάφορων υποκείμενων προβλημάτων, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσετε την αιτία που προκαλεί τα προβλήματα πριν αναζητήσετε κάποια θεραπεία. Αν το φούσκωμά σας οφείλεται σε αέρια, βρείτε ένα ιαματικό σκεύασμα που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των αερίων χωρίς δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες   και παράλληλα θα βελτιώσει και θα διατηρήσει την καλή υγεία του εντέρου σας, εισάγοντας ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας, τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος.

Όταν «κρατάτε» τα αέρια, το πεπτικό σύστημα δεν επιβαρύνεται, αλλά είναι προτιμότερο να απελευθερώνονται παρά να συγκρατούνται. Η συγκράτηση των αερίων μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και να διαστείλει τον πεπτικό σωλήνα, προκαλώντας πόνο στην κοιλιακή χώρα. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας σχετικά με σκευάσματα για το φούσκωμα, τα οποία θα βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τα αέρια και να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες   που προκαλούν αμηχανία.

Κρατώντας ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων θα μπορέσετε να εντοπίσετε τις τροφές που προκαλούν φούσκωμα. Οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αέρια είναι οι εξής:

 • Φασόλια
 • Κρεμμύδια
 • Μπρόκολα
 • Λάχανο
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Κουνουπίδι

Η μείωση της πρόσληψης των τροφών είναι χρήσιμη, καθώς και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών.

Αν εμφανίζετε κάποιο ή όλα από τα παραπάνω συμπτώματα ή έχετε έναν από τους παράγοντες πιθανού κινδύνου, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βιβλιογραφία

 1. Ipsos Research by Omega Pharma, 2013