ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

×
Αιμορροΐδες, διάρροια και δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη | My Eupepsia

Οι αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας συναρπάσουν, αλλά και να σας καταβάλουν. H φροντίδα του πεπτικού σας συστήματος μπορεί να σας ανακουφίσει από ορισμένες δυσάρεστες (και ενοχλητικές!) παρενέργειες.

Η κατανόηση των αλλαγών αυτών βοηθά στη σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα. Σας παρουσιάζουμε μια σύντομη επισκόπηση των πιο συνηθισμένων πεπτικών προβλημάτων και της αντιμετώπισής τους.  

Πρωινή ναυτία

Τι την προκαλεί;

Η ακριβής αιτία της πρωινής ναυτίας είναι άγνωστη, αν και θεωρείται ότι μπορεί να φταίνε οι ορμονικές μεταβολές των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης και η έλλειψη βιταμίνης Β6 από τη διατροφή. Η ναυτία και οι εμετοί αποτελούν συνήθως σοβαρότερα συμπτώματα στις πολύδυμες κυήσεις.  

Πώς να τη διαχειριστώ;

 • Να ξεκουράζεστε πολύ, γιατί η κόπωση επιδεινώνει τη ναυτία. Αν έχετε ναυτία με το πρωινό ξύπνημα, δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο ώστε να μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι χωρίς βιασύνη. Αν είναι δυνατόν, φάτε μια στεγνή φρυγανιά ή ένα απλό μπισκότο πριν σηκωθείτε.  
 • Πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό, με μικρές συχνές γουλιές, και  τρώτε μικρά συχνά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (π.χ., ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά) και χαμηλά λιπαρά.
 • Είναι καλύτερο να τρώτε κρύα, παρά ζεστά γεύματα, διότι δεν έχουν τόσο δυνατές μυρωδιές ώστε να σας προκαλέσουν ναυτία.
 • Η πιπερόριζα (τζίντζερ), είτε σε μορφή ροφήματος είτε ως διατροφικό συμπλήρωμα, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ναυτίας.  

Δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη

Τι την προκαλεί;

Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης προκαλούν χαλάρωση των μυών και επιβραδύνουν τη διέλευση της τροφής μέσω του εντέρου. Στη συνέχεια απορροφάται περισσότερο νερό από τα απόβλητα και τα κόπρανα γίνονται πιο σκληρά, κάνοντας την αφόδευση δυσφορική. Εξάλλου, η διευρυνόμενη μήτρα πιέζει το παχύ έντερο και δυσκολεύει περισσότερο τη διέλευση των αποβλήτων.

Πώς να τη διαχειριστώ;

 • Πίνετε άφθονο νερό και προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών 
 • Τα μικρότερα, τακτικά γεύματα διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν ώστε να μην βρίσκονται μεγάλες ποσότητες τροφής στο έντερο   
 • Η καθημερινή πρόσληψη ενός φυσικού και αποτελεσματικού συμπληρώματος φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Καούρες στην εγκυμοσύνη

Ποια είναι η αιτία;

Στην περίπτωση αυτή, η χαλάρωση, λόγω της αυξημένης προγεστερόνης, έχει επίδραση στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος επιτρέπει στα στομαχικά οξέα να παλινδρομούν προς τον οισοφάγο. Επιπλέον, αυξάνεται η ορμόνη ρελαξίνη, η οποία  επιβραδύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και επιτρέπει στην τροφή να παραμένει περισσότερο στο στομάχι, πράγμα που προκαλεί αυξημένη παραγωγή οξέων. Όταν είστε έγκυος, ο οργανισμός παράγει περισσότερο σάλιο και το σάλιο είναι πιο όξινο, κάτι που μπορεί επίσης να συμβάλει στις καούρες.  

Πώς να τις διαχειριστώ;

 • Η πρόσληψη μικρότερων, τακτικών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα και η εμφάνιση καούρας τη νύχτα. Φροντίστε να περάσουν τρεις ώρες μετά το βραδινό φαγητό πριν πάτε για ύπνο.  Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει αν το κεφάλι βρίσκεται κατά 15 εκατοστά ψηλότερα όταν ξαπλώνετε.
 • Εντοπίστε συγκεκριμένες τροφές που πυροδοτούν τις καούρες και φροντίστε να τις αποφεύγετε ή να μειώσετε την πρόσληψή τους.
 • Τρώτε αργά και σε ήρεμο περιβάλλον. Προσπαθήστε να μην τρώτε στο πόδι. 
 • Δοκιμάστε ένα φυσικό αλγινικό ιαματικό σκεύασμα που καταπραΰνει τον οισοφάγο και ανακουφίζει τα συμπτώματα.

Αέρια και φουσκώματα

Ποια είναι η αιτία;

Μπορεί να έχετε ενοχλήσεις από φουσκώματα ακόμα και στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης σας, οι οποίες δεν προκαλούνται απλώς από τη διευρυνόμενη μήτρα. Με την επιβράδυνση της πεπτικής λειτουργίας, η τροφή παραμένει στο έντερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η τροφή που δεν έχει υποστεί πέψη διασπάται από τα μικρόβια και αυτή η διαδικασία προκαλεί αέρια και φουσκώματα. Η προγεστερόνη παίζει ρόλο σε αυτές τις  ενοχλητικές παρενέργειες  – οι χαλαροί μύες σε συνδυασμό με την διευρυνόμενη μήτρα που πιέζει την κοιλιακή χώρα δυσκολεύουν τη συγκράτηση των αερίων και μπορεί να προκαλέσουν την ακούσια έκλυσή τους (μετεωρισμός). 

Πώς να τα διαχειριστώ;

 • Οι τροφές που προκαλούν αέρια και φουσκώματα σε κάθε άνθρωπο μπορεί να διαφέρουν, αλλά τα τηγανητά, τα γλυκά, το λάχανο και τα φασόλια είναι οι συνήθεις «ένοχοι», γι’ αυτό αποφύγετε την κατανάλωση τους.
 • Αν τα φουσκώματα και τα αέρια επιμένουν, συζητήστε με τον φαρμακοποιό σας για τα κατάλληλα σχετικά σκευάσματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα που σας βασανίζουν.

Αιμορροΐδες

Ποια είναι η αιτία;

Η αυξημένη πίεση που προκαλεί η κοιλιακή χώρα και το ζόρισμα κατά την αφόδευση, αν έχετε δυσκοιλιότητα, μπορούν να προκαλέσουν οίδημα και φλεγμονή στις φλέβες του κάτω τμήματος του ορθού εντέρου.

Πώς να τις διαχειριστώ;

 • Προσπαθήστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα (βλ. παραπάνω) και πίνετε άφθονο νερό, ώστε τα κόπρανα να παραμένουν μαλακά.
 • Οι αιμορροΐδες εξαφανίζονται συνήθως μετά τον τοκετό, αλλά αν σας ενοχλούν ή προκαλούν υπερβολική αιμορραγία, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Συχνουρία

Τι την προκαλεί;

Το βάρος του εμβρύου και η διευρυνόμενη μήτρα ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη. Εκτός αυτού, αυξάνεται ο όγκος του αίματος αναγκάζοντας τα νεφρά σας να δουλεύουν περισσότερο.

Πώς να τη διαχειριστώ;

 • Ίσως πρέπει να αποδεχθείτε τις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα ως μέρος της εγκυμοσύνης σας. Σε καμία περίπτωση μη μειώσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε, γιατί πρέπει να παραμένετε ενυδατωμένη κατά την εγκυμοσύνη σας.
 • Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, γι’ αυτό φροντίστε να μειώσετε την πρόσληψή της, καταναλώνοντας μόνο ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα.