ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

×
Δυσπεψία και φάρμακα: Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας

Έχετε πονοκέφαλο; Εξανθήματα; Προβλήματα πέψης; Ο φαρμακοποιός σας, καθώς είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, αποτελεί πλούσια πηγή πληροφοριών για ένα μεγάλο εύρος κοινών προβλημάτων υγείας και είναι ο πρώτος στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθείτε όταν αντιμετωπίζετε ένα μη επείγον περιστατικό υγείας.

Για να αξιοποιήσετε τη συζήτηση με το φαρμακοποιό σας με τον καλύτερο τρόπο, σκεφτείτε εκ των προτέρων το λόγο για τον οποίο τον επισκέπτεστε και τι περιμένετε από αυτήν τη συνάντηση.

Προετοιμασία

Όταν συμβουλεύεστε το φαρμακοποιό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, προσπαθήστε να του δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ώστε να τον διευκολύνετε να κάνει ακριβή διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Ο φαρμακοποιός θα σας διευκολύνει να καταγράψετε τα συμπτώματά σας και να συμβουλευτείτε τις σημειώσεις σας. Ορισμένα από τα θέματα που πρέπει να σκεφτείτε είναι τα εξής:

Τα συμπτώματά σας

 • Πότε εμφανίστηκαν; Πόσο καιρό τα έχετε;
 • Σε κλίμακα από το 1 έως το 10, πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Φροντίστε να συμπεριλάβετε όλα σας τα συμπτώματα και όχι μόνο το κύριο πρόβλημα. Για παράδειγμα, εάν έχετε δυσκοιλιότητα, μήπως έχετε και αίσθημα ναυτίας; Κοιλιακό άλγος; Κνησμό ή εξανθήματα; Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μη συνδέονται άμεσα με την κατάστασή σας, αλλά θα βοηθήσουν το φαρμακοποιό σας να σχηματίσει μια πιο σαφή εικόνα.

Η φαρμακευτική σας αγωγή

 • Λαμβάνετε ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή; Αν ναι, για πόσο καιρό και ποια είναι η δοσολογία;
 • Λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο υφιστάμενο ιατρικό πρόβλημα; Πήρατε πρόσφατα κάποιο φάρμακο, π.χ. αντιβιοτικό, για κάποια βραχυπρόθεσμη ασθένεια;

Ο γενικότερος τρόπος ζωής σας

 • Παρουσιάζετε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία;
 • Ταξιδέψατε πρόσφατα στο εξωτερικό;
 • Αρρωστήσατε πρόσφατα εσείς, κάποιο μέλος της οικογένειας ή κάποιος φίλος/η σας;
 • Αν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, είναι χρήσιμο να έχει γίνει η καταγραφή των γευμάτων σ’ ένα ημερολόγιο προτού τα συζητήσετε, ώστε να εντοπιστούν οι τροφές που προκαλούν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν ήδη έχετε ένα τέτοιο ημερολόγιο, πάρτε το μαζί σας στη συνάντηση, γιατί θα φανεί χρήσιμο.
 • Σκεφτείτε τη γενικότερη διατροφή σας. Είναι ισορροπημένη; Είναι πλούσια σε λιπαρά; Έχετε ακανόνιστο πρόγραμμα διατροφής;
 • Είστε έγκυος ή θηλάζετε;
 • Αντιμετωπίσατε πρόσφατα κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας ή οτιδήποτε μπορεί να σας προκάλεσε άγχος, όπως, π.χ., μετακόμιση, αλλαγή εργασίας ή πένθος;

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα δώσουν στο φαρμακοποιό σας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της γενικής κατάστασης της υγείας σας που θα βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας πίσω από τα συμπτώματά σας.

Συμπτώματα που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση

Ο φαρμακοποιός σας έχει πιθανότατα αντιμετωπίσει πολλά και διάφορα ιατρικά περιστατικά, από τα πιο συνηθισμένα μέχρι τα πιο σπάνια. Προσπαθήστε να μην ντραπείτε να συζητήσετε για πιο προσωπικά προβλήματα. Βάλτε τους φόβους και τις ανησυχίες σας στην άκρη.

Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση όταν μιλάτε στο φαρμακοποιό σας.

 1. Ξεκινήστε λέγοντας ότι νιώθετε αμηχανία για τα συμπτώματά σας. Έτσι, θα μπορέσει να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα
 2. Αφού τα συμπτώματά σας έχουν καταγραφεί, δεν χρειάζεται να τα περιγράψετε οι ίδιοι. Σε περίπτωση που βρείτε ένα άρθρο που σχετίζεται με την κατάσταση ή τα συμπτώματά σας, πάρτε το μαζί σας και χρησιμοποιήστε το για να ξεκινήσετε τη συζήτηση, λέγοντας, για παράδειγμα: «Βρήκα αυτό το άρθρο που περιγράφει αρκετά καλά την κατάστασή μου»
 3. Σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα περιγράψετε τα συμπτώματά σας. Αποφύγετε τις ιατρικές ορολογίες, ακόμα και αν τις κατανοείτε πλήρως, διότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να δημιουργήσει παρανοήσεις. Περιγράψτε το πρόβλημά σας με απλά λόγια. Οι παρακάτω φράσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να περιγράψετε τα πιο συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα:

Περιγραφή διάρροιας

«Πηγαίνω στην τουαλέτα συχνότερα από ό,τι συνήθως» ή «Έχω περισσότερες κενώσεις απ’ ό,τι συνήθως»

«Όταν πηγαίνω στην τουαλέτα, τα κόπρανα μου είναι ρευστά»

«Δεν προλαβαίνω να φτάσω στην τουαλέτα»

Περιγραφή δυσκοιλιότητας

«Έχω να πάω τουαλέτα δύο μέρες» ή «Οι κενώσεις μου δεν είναι τόσο τακτικές»

«Μου είναι δύσκολο και δυσάρεστο να πάω τουαλέτα»

«Τα κόπρανά μου είναι πάρα πολύ σκληρά»

Περιγραφή μετεωρισμού

«Έχω περισσότερα αέρια από ό,τι συνήθως και πονάει η κοιλιά μου»

«Αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζω προβλήματα μετεωρισμού που μου προκαλούν μεγάλη αμηχανία»

Θεραπευτική αγωγή

Αφού αναλύσετε τα συμπτώματά σας, ο φαρμακοποιός σας θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει σχετικά με την καλύτερη αγωγή: Αλλαγή διατροφής και τρόπου ζωής, παραπομπή σε ειδικό ιατρό, σύσταση του σωστού φαρμακευτικού σκευάσματος.

Εάν ο φαρμακοποιός σας συστήσει κάποιο προϊόν, βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πλήρως τις οδηγίες χρήσεως και τη δοσολογία. Με τις ακόλουθες ερωτήσεις θα πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 • Πόσο συχνά να παίρνω το σκεύασμα;
 • Σε τι δόση;
 • Ποια είναι η μεγαλύτερη ημερήσια δόση;
 • Πότε πρέπει να παίρνω το σκεύασμα; Με το φαγητό, με άδειο στομάχι; Μόλις ξυπνήσω το πρωί;
 • Σε ποιο σημείο του σπιτιού πρέπει να το αποθηκεύω; Στο ψυγείο; Σε σκοτεινό χώρο;
 • Σε πόσο καιρό θα βελτιωθούν τα συμπτώματά μου;
 • Πότε πρέπει να διακόψω τη χρήση του σκευάσματος; Όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα; Μετά από ποιο χρονικό διάστημα ή ποια ποσότητα;
 • Τι να κάνω αν δεν δω αποτελέσματα; Για πόσο καιρό πρέπει να συνεχίσω τη χρήση πριν σας συμβουλευτώ εκ νέου;
 • Μήπως αυτό το σκεύασμα επηρεάζει τη φυσική ισορροπία του εντέρου;

Μην ξεχνάτε ότι ο φαρμακοποιός σας θέλει να σας βοηθήσει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αισθανθείτε άνετα. Αξίζει τον κόπο να αντιμετωπίσετε μερικές στιγμές αμηχανίας συζητώντας με το φαρμακοποιό σας, παρά να αγνοήσετε το πρόβλημα και να γίνει πιο σοβαρό.