ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ

×
Ολιστική ιατρική και θεραπευτική | My Eupepsia

Ο κόσμος σήμερα κινείται με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο τρόπος ζωής των ανθρώπων να εξελίσσεται ταχύτερα από το πεπτικό μας σύστημα, γεγονός που έχει προκαλέσει σειρά από πεπτικές διαταραχές. Χαρακτηριστικά, περίπου το 80% των ενηλίκων στην Ευρώπη παραπονιούνται κάθε μήνα για καούρες, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής; Πώς επιβαρύνεται η πέψη μας;

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για πολλές οικογένειες να βρουν λίγο χρόνο προκειμένου να γευματίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι, ενώ πολλοί τρώνε στο γραφείο τους, στη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι τα γεύματά μας είναι συχνά βιαστικά, τρώγοντας συνήθως μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή. Δεν δίνουμε πλέον σημασία στην τροφή μας και το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουμε πολλές και ανθυγιεινές τροφές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσπεψία.

Με την καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς, το περπάτημα δεν αποτελεί πλέον τρόπο μετακίνησης, αλλά δραστηριότητα αναψυχής, ενώ πολλοί άνθρωποι βλέπουν συχνά τηλεόραση και δεν συμπεριλαμβάνουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινή τους ζωή.

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου επηρεάζει τον οργανισμό μας. Σ’ ένα περιβάλλον όπου οι πολλές ώρες εργασίας, οι οικονομικές πιέσεις και οι αυστηρές προθεσμίες αποτελούν τους βασικούς κανόνες, δημιουργούνται υψηλά επίπεδα άγχους τόσο στο σπίτι, όσο και στη δουλειά. Τα συστηματικά υψηλά επίπεδα άγχους έχουν αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής μας και διαταράσσουν την υγιή πέψη.

Οι «εύκολες και γρήγορες λύσεις» για τα προβλήματα υγείας επιδεινώνουν παράλληλα και τα πεπτικά προβλήματα

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα υγείας αντικατοπτρίζει την έντονη επιθυμία μας για εύκολες, γρήγορες και προσωρινές λύσεις. Η αυξημένη χρήση σκευασμάτων, όπως τα αντιβιοτικά, αντιόξινα και αντιφλεγμονώδη, έχει αυξήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες στο πεπτικό σύστημα. Παρόλο που τέτοιου είδους αγωγές είναι συνήθως ασφαλείς και αποτελεσματικές όταν γίνεται χρήση τους για μικρό χρονικό διάστημα, είναι προτιμότερο να συζητήσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το φαρμακοποιό σας, ώστε να σας παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές που σέβονται τη φυσική ισορροπία του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Λόγω της εκτεταμένης χρήσης του διαδικτύου, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν πλέον την αυτοδιάγνωση και την αυτοθεραπεία, χωρίς να ζητούν τη συμβουλή του φαρμακοποιού τους. Παρόλο που τέτοιου είδους αγωγές μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, είναι σημαντικό να διερευνάται η επιλογή ενός διαφορετικού τρόπου ζωής και διαφορετικές εναλλακτικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και ταυτόχρονα αποκαθιστούν τη γαστρεντερική ισορροπία. Ο καταλληλότερος άνθρωπος που μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές είναι ο φαρμακοποιός σας.

Κατά γενική ομολογία, η αυξημένη χρήση φαρμάκων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γήρανση του πληθυσμού, συνηθισμένο φαινόμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εμφανίζονται διαρκώς νέες θεραπείες και αγωγές, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών. Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς να παίρνουν φάρμακα που έχουν ανεπιθύμητες πεπτικές ενέργειες (π.χ. οπιοειδή αναλγητικά). Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται έναν ειδικό του ιατρικού κλάδου.

Ολιστική προσέγγιση του πεπτικού συστήματος

Η ολιστική ιατρική εξετάζει όλες τις πλευρές της ευεξίας σας, χωρίς να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των άμεσων συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, εξετάζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, με σκοπό να βρεθεί η αιτία του προβλήματος. Είστε σωματικά υγιής; Νιώθετε άγχος ή συναισθηματική πίεση;

Η αντιμετώπιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, καθώς τα συνηθισμένα προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία και η διάρροια, προκύπτουν συνήθως λόγω του τρόπου ζωής ή της ψυχολογικής κατάστασης.

Πώς να υιοθετήσω μια ολιστική αντιμετώπιση;

Θα πρέπει να αναθεωρήσετε εξολοκλήρου τον τρόπο ζωής σας και να θέσετε στον εαυτό σας ερωτήματα που αφορούν τόσο τη φυσική, όσο και τη συναισθηματική σας ευεξία. Για παράδειγμα:

  • Ακολουθώ μια υγιεινή διατροφή, καταναλώνοντας μη επεξεργασμένες τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών και ωφέλιμα λίπη και έλαια;
  • Μήπως θα πρέπει να συμπεριλάβω στη διατροφή μου τροφές που ευνοούν την υγεία του πεπτικού μου συστήματος;
  • Μήπως ορισμένες από τις συνήθειές μου βλάπτουν την υγεία του γαστρεντερικού μου συστήματος, όπως, π.χ., κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών;
  • Παίρνω συγκεκριμένα φάρμακα ή έχω κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να επιδεινώνει τα πεπτικά μου συμπτώματα;
  • Αισθάνομαι μεγάλο άγχος ή συναισθηματική δυσφορία στην εργασιακή ή προσωπική μου ζωή;
  • Γυμνάζομαι συστηματικά για να διατηρώ το σώμα και το πεπτικό μου σύστημα υγιή;
  • Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθώ είναι αποτελεσματική ενώ είναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ φυσική και αποκαθιστά και σέβεται το γαστρεντερικό μου σύστημα;
Οι απαντήσεις που θα δώσετε σε αυτές ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τους παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα και τις πιθανές αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση της υγείας σας.

Πώς να αντιμετωπίσω τα πεπτικά μου συμπτώματα, χωρίς να βλάψω την υγεία του πεπτικού μου συστήματος;

Οι καλύτερες θεραπευτικές αγωγές είναι αυτές που έχουν σχεδιαστεί με βάση τις πιο αποτελεσματικές λύσεις που παρέχει η σύγχρονη ιατρική, οι οποίες περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά που σέβονται και προστατεύουν τη φυσική ισορροπία του γαστρεντερικού συστήματος. Για παράδειγμα, η φαρμακευτική παρέχει εναλλακτικές λύσεις, που έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύουν τα ενοχλητικά συμπτώματα ενώ ταυτόχρονα εμπεριέχουν συστατικά όπως τα πρεβιοτικά, που αποκαθιστούν την υγιή εντερική χλωρίδα, προλαμβάνοντας παρόμοια επεισόδια στο μέλλον. Ο φαρμακοποιός μπορεί να μας δώσει περισσότερες συμβουλές σχετικά με τα σκευάσματα που θα δώσουν λύση στο πρόβλημά μας.

Αν θεωρήσετε αυτά τα φάρμακα ως μέρος της συνολικής λύσης του προβλήματος, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την ισορροπία του οργανισμού σας και να του δώσετε την ευκαιρία να προσαρμοστεί στους ταχείς ρυθμούς της πολυάσχολης ζωής σας. Διαβάστε τις συμβουλές μας για τη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή – θα βρείτε πολλές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε το πεπτικό σας σύστημα και να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας.