ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

×
Το πεπτικό σύστημα | Μy Eupepsia

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε το πεπτικό μας σύστημα, συχνά ο τρόπος λειτουργίας του παραμένει μυστήριο για εμάς. Το πεπτικό μας σύστημα παρέχει στον οργανισμό μας τα καύσιμα που χρειάζεται για να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, συνήθως χωρίς να γίνεται αντιληπτό σε μας. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τι είναι και πώς λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα.

Τι είναι το πεπτικό σύστημα;

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από δύο κύρια μέρη:

  • Η πεπτική ή γαστρεντερική οδός, δηλαδή ένας σωλήνας που συνδέεται από το στόμα ως το έντερο και μέσω του οποίου διέρχεται η τροφή.
  • Το ήπαρ, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη, όργανα τα οποία παράγουν τα υγρά και τα οξέα που είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε.

Πεπτική οδός

Ο όρος αυτός περιλαμβάνει το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο. Η τροφή εισέρχεται από το στόμα και περνά μέσω του πεπτικού σωλήνα μέχρι να φθάσει στον πρωκτό, απ’ όπου αφοδεύεται με τη μορφή των κοπράνων. Η τροφή, καθώς διέρχεται μέσα από την πεπτική οδό, διασπάται και απορροφάται, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη στον οργανισμό μας. 

Η πεπτική οδός περιέχει μια μυϊκή στοιβάδα που επιτρέπει στα τοιχώματα του αγωγού να κινούνται. Οι μύες κινούνται σαν κύματα και η κίνηση αυτή ονομάζεται περίσταλση, δηλαδή σύσπαση και χαλάρωση, με σκοπό την προώθηση της τροφής. Αυτή η περισταλτική κίνηση είναι εντελώς ακούσια και συμβαίνει διαρκώς, είτε είμαστε ξύπνιοι είτε κοιμόμαστε.

Ήπαρ, πάγκρεας και χοληδόχος κύστη

Αυτά τα τρία όργανα παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθούν το στομάχι και το λεπτό έντερο στην πέψη της τροφής:

Πάγκρεας

Πρόκειται για ένα μικρό όργανο στην άνω κοιλιακή χώρα, το οποίο παράγει ένζυμα και ορμόνες. Μία από τις πολλές λειτουργίες που εκτελεί το πάγκρεας είναι η παροχή των πεπτικών ενζύμων που  διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες εντός του λεπτού εντέρου. 

Ήπαρ

Πρόκειται για ένα μεγάλο, σαρκώδες όργανο που βρίσκεται στα δεξιά του στομάχου. Οι δύο κύριοι ρόλοι του ήπατος στην λειτουργία της πέψης είναι η παραγωγή και έκκριση χολής, η οποία διασπά τα λίπη στο λεπτό έντερο και καθαρίζει το αίμα που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά από το λεπτό έντερο σε όλο το σώμα.

Χοληδόχος κύστη

Το ήπαρ παράγει τη χολή και η χοληδόχος κύστη την αποθηκεύει μέχρις ότου χρειαστεί. Όταν καταναλώνεται τροφή, η χολή εκλύεται από τη χοληδόχο κύστη εντός του λεπτού εντέρου μέσω των χοληφόρων πόρων, οι οποίοι συνδέουν το ήπαρ με τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο.